31. desember 2009

Takk for det gamla



Det har vært et langt og bratt år, men nå ser vi frem til festen i kveld og år 2010.

Bordet er dekket, druene og champisen står klar og Helge har prøvd nyttårsstæsjen. Litt støvsuging nå, så kan gjestene bare komme.



12 vindruer klokken tolv er spansk nyttårstradisjon. Tradisjonen er at man spiser en drue for hvert av de 12 siste klokkeslagene i året. Ikke så lett å spise 12 druer på 12 sekunder, men dersom man klarer det vil det bringe hell og lykke i det nye året.





29. desember 2009

Spansk frokost

På søndag var vi så heldige å få ekte Spansk frokost på Stangeland. Emy, Toni og Marimar tilbredte churros con chocolate på mesterlig vis. Det smakte himmelsk.






Alex inspiserer churrosene til Tante Toni






Slik gjøres det

Flere bilder:


Churros con chocolate

28. desember 2009

Jummi julerestematmiddag

Pasta med røkelaks
(for 4 personer)

250 gram strimlet røkelaks
1 tomat
3 ss purreløk
1 ss gressløk
1 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
1 ts sennep
1/3 l fløte (her brukte vi Lett Creme Fraiche)
2 ts sitronsaft
salt og pepper

Revet parmesan og litt gressløk til servering

350 gram fullkornspasta


Så gjør vi så:
Finhakk hvitløk og fres i varm olje, tilsett fløte (el lett Creme Fraiche), sennep, purre og gressløk. Smak til med salt og pepper, sett ned varmen og rør til sausen tykner. Ha i laks, tomat og sitronsaft. Kok pasta og bland med sausen. Strø på parmesan og litt gressløk før servering.

Ut i skogen, opp i trærne







Julefettet må av, og det var ikke vanskelig å komme seg ut i det flotte været vi hadde 1. juledag. Veiene var glatte, men det gikk fint å gå i skogen om det var mye snø. Håper vinterværet varer en stund til.
Bildene er tatt med min nye mobiltelefon.


Så var det jul igjen

og en koselig feiring hos Astri og Geir på Vistnes. Nydelig mat, mange gaver og godt selskap.
Her er bildene:

julaften

23. desember 2009



Nytt juletre! Har i årevis snufsa og nøse meg gjennom julen, satser på at det nye treet vårt hjelper litt på det.
Og skal det være plast, så skal det være plast. Syns det ble riktig fint, selv om jeg fremdeles drømmer om det røde treet jeg så i Spania i fjor.

20. desember 2009

Ut på tur for det finnes ikke dårlig vær osv.

Og jammen hadde ikke fotograf og journalist fra Aftenbladet våget seg ut på tur også, se bilde 23-25.

http://www.aftenbladet.no/bildegallerier/article1132372.ece

19. desember 2009

La det snø, la det snø, la det snø!

I dag kom vinteren. Det har vært kuldegrader i noen dager nå, og i dag begynte det å snø skikkelig.

Vi trosset været og tok oss en kjøretur til Rennesøy der vi var på et gardsmarked. Etterpå gikk vi tur på Sandestranden, vi var de eneste på stranden før et par journalister fra Stavanger Aftenblad dukket opp. Vi poserte villig for fotografen og svarte på spørsmål, så nå havner vi nok i avisen.
Slik ser det ut rett utenfor vinduet vårt nå.

Flere vinterbilder fra i dag:

Snø

Lammerull

I år var vi så heldige å få en ferdigsydd lammerull til Jul fra Mamma og Pappa. Før rullen kan nytes må den godgjøre seg i saltlake, kokes og presses. Det er første gang vi prøver oss på prosessen så vi passet på å dokumentere det behørlig.

Her er rullen klar til koking etter 6 dager i saltlake.











Vi har ikke rull- eller syltepresse så det ble litt improvisering:





Etter et døgn i press var det på tide å smake, og rullen smakte helt himmelsk.

18. desember 2009

Syltetøyhjerter





Grunndeig:750 g TineSmør
1 kg hvetemel
330 g melis


Elt deigen sammen, og sett den kjølig i et par timer.

Kjevle ut deler av grunndeigen tynt, 2-3 mm. Stikk ut små hjerter med pepperkakeform. Legg en klatt bringebærsyltetøy på kaken. Kjevle resten av deigen og stikk ut hjerter som skal legges oppå, disse har et hjerte stukket ut på midten. Legg disse oppå. Pensle med sammenvispet egg. Legg på stekaplate dekket med bakepapir. Stekes i stekeovnen ved 175 grader i ca.10 minutter

17. desember 2009

Bacalaosuppe til Gaute



Suppen ble servert da vi feiret at Gaute flytter til Oslo. Den smakte godt - om vi skal si det selv - og ble servert med Portugisisk Rødvin.

Bacalao Bouillabaisse
Nok til 8-10 personer
1.2 kg klippfisk uten skinn og bein (vannes ut)
3 løk finhakket
1 hvitløk, hele skrelte båter
1 fennikkel, skjæres i strimler
2 grønne paprika i strimler
2 gulrøtter i strimler
4 dl tørr hvitvin
2 bokser hermetiske tomater
Ca 1.5 liter med fiskekraft
2 dl olivenolje
1 gram safran
Pepper
Chili eller cayennepepper (kan sløyfes eller tilsettes etterpå)
1 bunt persille

Vann ut fisken som beskrevet på pakken, bytt vann 1 gang. Hakk løken, skrell hvitløken og del øvrige grønnsaker opp i tynne strimler (2-3 mm). Sur løk og grønnsaker blankt i litt olivenolje. Tilsett tomatboksene og la det koke opp, tilsett hvitløk, hvitvin og safran og la det koke opp igjen. Tilsett fiskekraft (vann + fiskefond går bra) som gjerne kan være varmet opp på forhånd. Kok opp og la suppen småkoke ca 10-15 min. Del den utvannede fisken opp i ca 3 cm brede stykker og legg oppi suppen. La det koke opp igjen og reduser varmen, la småkoke 10-15 min. Smak til med pepper og evt. chili. Salt er neppe nødvendig da fisken inneholder rikelig. Tilsett olivenolje og finhakket persille like før servering. Serveres med krutonger og godt brød til.

Og her er flere bilder fra middagen.


Gaute Middag

Oppskrift på knekkebrød


2 dl med:

grov, sammalt rug

lettkokte havregryn

havrekli

sesamfrø

solsikkefrø

linfrø

kruskakli

Tilsett deretter:

2 ts salt

7 dl vann



Røres sammen og fordels på 2 stekeplater på bakepapir. Deles med pizzakutter før steking og knekkes opp når de er kalde.

Stekes i 45 min på 180 grader - varmluft

Tørkes i ovnen i 30 min med åpen dør

10. desember 2009

Tidenes beste julesnop

Kan ikke huske å laget så godt julesnob siden vi kjøpte ferdig marsipan på S-laget og dynket den i konditorfarger til den ble grå for så å lage flotte roser. Den formen der vi strødde litt maldonsalt over ble spesielt god. Kombinasjonen av søtt og salt - mmmmm!

Alt er større i Amerika - del III



Leiebiler også, heldigvis. Med 6 store og 4 små kofferter, trengte vi litt plass.
Og store biler trenger store veier, seks felt i hver retning er ganske heftig, speisielt når avkjørselen vår alltid befinner seg på motsatt side av der vi kjører.


9. desember 2009

Jo flere kokker.....

.... jo flere kaker. Nina og Rigmor kom ut på bygda tirsdag med hver sin kakedeig, jeg laget også en, så da hadde vi plutselig 3 sorter. Hyggelig kveld som nok blir en juletradisjon.

Julekakebakedag

6. desember 2009

Cruise

Cruiset ble en stor opptur. Hadde ikke så store forventninger, men det var så kjekt at vi garantert reiser på et lengre cruise neste gang - 4 dager var ikke nok. Vi stoppet i Key West og Cozumel i Mexico og var på land begge steder.

Irene valgte svømming med delfiner i Mexico, og vi angrer nok litt på at vi ikke valgte det, men svømming med Margaritas var bra det også.

Mange aktiviteter på båten gjorde at det ikke ble mye tid til soling og avslapping på balkongen, hyggelist var det at alle 8 møttes til middag. Vi hadde samme bord og samme kelnere hver kveld. Mor ble sunget for uten at noen hadde bislet, men vi får henne ikke til å tro på det. Andre aktiviteter på båten var trening, trampolinehopping, mageplaskkonkurranse, shopping, spising, dansing på dekk osv, osv.

Ble nokså mange bilder, og her er de:

cruise

4. desember 2009

Thanksgiving

Thanksgiving ble feiret hos Mitch, Anne og Steven. Det ble servert nydelig kalkun med alt tenkelig tilbehør og 3 forskjellige paier til dessert.

Her er bildene:


Thanksgiving

2. desember 2009

Vel hjemme

Turen hjem gikk fint, men det er grusomt langt. Sov ikke, så nå er jeg en smule døgnvill. Opp og hopp kl fira i morges, og nå klokka seks har jeg pakket inn 10 julegaver, pakkt ut og spist frokost.

Nå som endelig har raskt internett igjen, skal jeg få lagt ut noen bilder av Thanksgiving og Cruiset.