Inspirert av fjorårets tur til Junaiten, bestemte vi oss for å invitere familie til Thanksgivingmiddag lørdag kveld. Hele lørdagen gikk med til handling og matlaging, vi liker oss når vi kan stå en hel ettermiddag på kjøkkenet. Selv om øverstekokk Helge stort sett får æren for maten, er organisator, ryddehjelp, oppvasksjef, grønnsaks-skreller, forretlager, blogger osv osv også glad i å være på kjøkken og lage mat. Det begynte å lukte godt allerede i totiden, da stuffingen ble laget.
Litt kaos på kjøkken noen timer før gjestene kom.
Stuffingen måtte lages før fuglen skulle i ovnen.
Oppskrift på stuffing
oppskriften er oversatt fra engelsk - derfor koppemål - 1 kopp er ca 2,5 dl
1/2 brød med myk skorpe
600 g medisterdeig
1 løk
3/4 kopp stangseleri
2 ts salvie
1 ts rosmarin
1/2 ts timian
1 eple
1 kopp tørkede tranebær
1/2 kopp hakkede valnøttkjerner
1/3 kopp persille
3/4 kopp kalkun eller kyllingkraft
1/4 kopp smeltet smør
Vi tørket noen skiver med daggammelt brød i ovnen i ca 10 min på 180 grader og rev/smuldret de opp i terninger.
Stek medisterdeig og løk i en stor panne. Tilsett selleri, salvie, rosmarin og timian og la det frese i et par minutter til.
Hell blandingen over brødsmulene og bland inn eplebiter, tranebær og persille. Kraft og smør blandes i til slutt. "Stuff" blandingen løst i kalkunen. Det blir ikke plass til alt i kalkunen, resten pakkes i folie og varmes i ovnen den siste halvtimen av kalkunens steketid.
Så var det kalkunoppskift
1 stor kalkun, ca 6.5 kg
100 g usaltet smør
150 g bacon i skiver
2 dl rødvin
Muskatnøtt
Salt og pepper
1 løk
Laurbærblader
Tin kalkunen i 1-2 døgn. Ta ut posen med innmat - men ikke kast den! Tørk kalkunen godt både innvendig og utvendig. Sett ovnen på 190 grader. Brett vingene bakover under ryggen på kalkunen og bind de sammen så den ligger stødig og godt. Fyll kalkunen med stuffing, den må legges inn nokså løst for den ekspanderer under steking. Skrell løken og del i 4-6 båter som dyttes mellom lårene og siden på kalkunen, legg evt. noen laurbærblader på samme sted. Bind sammen lårene og "stjerten". Legg fuglen på et par lange stykker med alufolie i en langpanne. Gni den inn med smør, riv en halv muskattnøtt over og krydre med salt og pepper. Legg baconskivene over bryst og lår. Hell rødvinen over. Brett så opp folien og lukk den sammen uten at den ligger tett inntil kalkunen, skal være litt luft rundt.
Sett nederst i ovnen og la den steke slik i 20 min pr kilo (vekt på kalkun + stuffing) så her ble det 7 x 20 min = 2 timer og 20 min. Nå tas fuglen ut og folien åpnes opp og baconskivene fjernes - de kan hakkes og freses opp og serveres med rosenkålen. Samle opp kraften og bruk den i sausen. Sett fuglen inn igjen, den skal nå stå i 90 minutter til. De siste 90 minuttene øser man jevnlig kraft fra langpannen over fuglen.
Her finnes det selvsagt spesialutstyr - dette er en "Turkey baster":
Med den suger man kraft fra langpannen og klemmer den ut over kalkunen, enkelt og genialt.
Når det er en halvtime igjen av steketiden legges resten av stuffingen i ovnen.
Ta fuglen ut av ovnen minst 20 minutter før den skal skjæres opp.
Saus
Innmaten fra kalkunen
1 stor løk
Et par gulrøtter
1 Selleristang
Laurbærblader
Evt. andre rotgrønnsaker som ligger og slenger i kjøleskapet :-)
Salt og pepper - gjerne hel pepper
Hakk opp grønnsakene og fres de sammen med innmaten i litt olje i en gryte. Tilsett et par liter vann og la det småkoke til mengden er resusert til det halve, det tar 2-3 timer.
Sil kraften i et dørslag og kast grønnsaker/innmat.
Når kalkunen er ferdig lages en jevning av kraft/sky fra langpannen med 2-3 ss hvetemel, denne brunes lett. Spe så med den kokte kraften og kok i ca 5 min. Tilsett evt. litt rødvin og/eller fløte. Smak til med salt og pepper.
Søtpoteter
Søtpoteter er en viktig ingrediens i en amerikansk Thanksgivingmiddag. Selv om de er søte i utgangspunktet så liker amerikanerne å gjøre de enda søtere ved å tilsette sukker, honning, sirup eller marsmallows! Vi modererte oss litt og brukte følgende oppskrift:
ca 1.5 kg søtpoteter
2 dl brunt sukker
2 dl appelsinjuice
2 kanelstenger
50 g smør
Søtpotetene skrelles og deles i ca 1 cm tykke skiver. Smøret smeltes og blandes med juice og sukker. Alle ingredienser plasseres i en ildfast form eller langpanne. Bakes i ovn på ca 200 grader i litt over 1 time. For å spare tid så kan søtpotetene kokes lett i ca 5-10 minutter før formen går i ovnen, da holder det med en halvtime i ovnen og man kan sette søtpotetene inn når kalkunen tas ut.
Apetizer
Dadler med blåmuggost, varmes i ovnen til osten er smeltet.
Fornøyde gjester
Lise kvitter seg med litt kalorier
noen forspiste seg litt.....
1 kommentar:
Han e ishe min!!!!
Legg inn en kommentar