30. januar 2009

Siste dagen i Manilva

I morgen tidlig starter vi på hjemturen. 2 måneder har gått veldig fort.
Akkurat som i fjor så ble den siste dagen den varmeste, nesten 24 grader, sol og vindstille.



Jeg startet dagen med å kjøpe brød hos "Mad Antonio" oppe i Calle Mar. Han er en litt gal kjøpmann med god tid og glimt i øyet. Han liker å snakke litt engelsk og lar meg ofte gå forbi andre kunder i køen. Derfor fortjente han en liten miniatyrflaske med akevitt.


Kl 12 kom Lola for å vaske ut leiligheten. Anne gikk en tur i solen fra Sabinillas til Castillo mens jeg kjørte til Tarifa for å hente et nyreparert seil.

Vi spiste deilige boquerones og puntillitas til lunsj i Castillo. Kom hjem til skinnende ren leilighet etterpå. Herlig!

     

Nå er det meste pakket i bilen og vi er ganske klare for å kjøre vel 3700 km nordover.

La veien gå hvorhen den vil


Vi må jo bare prøve. Når en dårlig asfaltvei ender i en dårlig grusvei, innover og innover i dalen, må den jo komme ut på en større vei på den andre siden. Eller? Så langt har vi hatt flaks. Har enda ikke kjørt oss fast i søle eller i trange gater. Blir tøffere for hvert forsøk, så det er nok bra at vi er på hjemtur snart.




Denne gangen var vi ekstra heldige, elva vi skulle krysse hadde litt vel mye vann, men det gjorde at vi endte opp på en av våre favorittrestauranter - Venta Victoria. Nydelig kylling marinert i brandy og hjort til lunsj. Kunne ikke fått det bedre.







Appelsiner














Vi blir aldri lei av appelsintrær. Spesielt ikke nå når de står fulle i frukt. Ekstra kjekt var det derfor da vi i kjent stil bare skulle ned til butikken - men havna litt ut på viddene - eller langt utpå landet - i Appelsinland. Appelsintrær så langt vi kunne se, og små salgsboder langs veikanten, i samme stil som salgsbodene for moreller i Hardanger.




Helge imponerte stort med sine spanskkunnskaper, for bonden vi stoppet hos nøyde seg ikke bare med å selge. Han hadde god tid, ville diskutere vær og vind, nedgangstider, euro og kroner og skandinavisk kongefamilie. Han hadde både spise- og drikkeappelsiner forsto vi, og han slet med kulden. Når temperaturen synker under 10 grader blir det mye nedfallsfrukt. Vi fikk også et godt råd med på veien; Ta appelsinene ut av plastposen med en gang vi kom hjem.



Og de smakte nydelig, beste appelsinjuicen vi har hatt.







Vinbutikken

Siste besøk for denne gang i vår favorittbutikk, vin- og lottobutikken. Og vi spiller ikke mye lotto.

Vi får alltid en flakse vin med på kjøpet, forrige gang også en fleecejakke, så denne gang var det vår tur å dele ut en flaske. Blir spennede å høre hvordan norsk akevitt faller i smak. Forklaringen om at det er for kaldt for vindruer i Norge og at vi lager potetsprit forundret og interesserte.

Endelig litt varme




Og skikkelig varme. Plutselig poppa det ut med turister, i shorts og bikini, til og med de lokale tok av vinterjakkene.


På promenaden i Sabinillas var det over 20 grader i lønsjtiå, og enda varmere ble det på terassen utpå ettermiddagen.




Vi ser at det dårlige vinterværet kombinert med finanskrisen ikke er det beste for området her. Flere og flere restauranter og butikker stenger. Fortsetter dette blir både Manilva og Sabinillas spøkelsesbyer. Vi leser i avisene at det er over 14 % arbeidsledighet i Spania nå, og det merkes nok spesielt her.

29. januar 2009

Snarvei


En stund etter jul begynte arbeidet med en ny gangvei opp til lekeplassen rett bak leiligheten. I begynnelsen syns jeg bare de sto og hang og røykte, en jobba mens resten så på, men jammen gikk det unna. Og så har det vært gratis vekking for oss hver morgen kl 0800. Trykkluftborr og flisesag virker bedre enn noen vekkerklokke.


Men fint blir det. Og kjempekjekt for Alex og Anabel som får kort vei til en lekeplass der det alltid er mye unger.


Det blir også en kjekk snarvei 0pp til hovedgata og "Mad Antonio", men det er kanskje en annen bloggartikkel.

Hushjelp


Jammen reiste ikke hushjelpene fra oss. Og det før vi skulle reise hjem. Heldigvis fikk vi tilslutt i stand en avtale med Lola, som kommer og vasker ut leiligheten for oss før vi reiser.
Hun kommer i morgen, mens Helge er i Tarifa og henter et seil. Så er det bare å pakke i bilen. Hvis værmeldingene holder, blir det avreise lørdag formiddag.
Vi skulle jo pakke og rydde i kveld, men...... Det må nok til en egen bloggartikkel om det ja.

26. januar 2009

En litt vin(d)full dag med Gribb spotting

Vi ankom Manilva 20:00 på lørdag, etter å ha flyktet fra snøstorm og vanskelige kjøreforhold på vei til Gardermoen. Endelig vekk fra snøføyka som endte med en ny halvmeter nysnø i Holmestrand. Haahhh!

På lørdagskvelden tok vi taxi til restaurant San Rafael for nydelig babylammelår og knallgod, rimelig vin, som faktisk var deres toppvin. Kvelden ble nokså lang fordi vi måtte sjekke ut serveringsstedene på hele strandstripen, hvor vi til slutt endte opp på et karaokested, noe som sier litt om lammelåret.

Vi kom hjem 03 og både Helge og Bjørnar er sannsynligvis litt allergiske mot babylam, etter formen å dømme på søndag.

På søndag var vi på Estepona RC, og surret rundt i fjellheimen i regnbyger og kraftig vind, fortsatt litt preget av allergisjokk. Vi gikk pub til pub i manilva etterfulgt av nydelig Helge-tapas med rødt skyllevann med navn Baltazar, Balbas og annet på B, sannsynligvis for Bodega.

I dag våknet vi til knallvær og kjørte opp til Casares for å besøke Edgar Gribb og se på vindmøller.

Imponerende størrelse på begge deler. Vi hadde ikke før ankommet før en diger gribb (2,6 m vingespenn) feide rett over hustakene. Vi hadde lunsj i deilig solskinn på stranda og skal nå ut og se om vi muligens har blitt overfølsomme for flere retter.


Hilsen Kjersti og Bjørnar

25. januar 2009

Uvær i Spania

Det har vært mye uvær i Frankrike og Spania de siste dagene og flere har spurt om vi merker noe til det.

Uværet er langt nord for oss, her hos oss er det ganske sterk vind og litt ustabilt vær. Men vi kan ikke kalle det for uvær.

15 grader og sol akkurat nå. Skal snart ut å kjøpe churros til søndagsfrokosten.

23. januar 2009

Sykkeltur til Marbella

Våknet til øsepøs i dag også, men Helge så på nettet at været var bedre i Marbella, eller Syden som vi kaller det. Så vi dro avgårde, kjørte til Puerto Banus og syklet langs "the golden mile" til Marbella. Kjempefin tur, med litt utfordringer pga mye regn i vinter.

Vel fremme i Syden spiste vi paella på stranden i sol og 20 grader, og senere litt tapas i gamlebyen.

På hjemveien kom jeg til å tenke på at planen var å kjøpe sykkellykt til Helge til jul, og at vi hadde refleksbånd liggende hjemme i leiligheten. Litt roting på bekmørke veier med mye trafikk før vi kom oss vel tilbake til Puerto Banus.

Og alle var enig i at det hadde vært en fin tur.


sykkeltur til marbella

22. januar 2009

Sydenliv


Er ikke alltid like varmt her, men er man i syden så er man i syden.

Ny mopp


Eurokursen har falt til bare 9 kroner, så da tok vi oss råd til å kjøpe en ny mopp. Her testes den på gjesterommet.



Forberedelser til besøk i helgen

Den lokale vinbutikken i Sabinillas har god vin til hyggelige priser. Og servicen er upåklagelig. Var innom der i dag og kjøpte noen flasker vin. Vi fikk en ekstra flaske rødvin og en fin fleecejakke med på kjøpet. Det har vi ennå ikke opplevd på polet hjemme.

Familiepizza

Har hatt litt gråvær i det siste, da passer det jo fint med film og pizza i sofaen.

Bestilte en liten familepizza i går, det holdt både til middag og lunsj.

19. januar 2009

Snart jul igjen


Alltid har jeg visst det var noe som manglet i heimen min. Noe jeg virkelig, virkelig ønsket meg. Fant det på markedet i Sabinillas på søndag. Disse nydelige lysestakene hadde glidd rett inn på kjøkkenet hjemme.
Men så satte Helge foten ned - og jeg skal aldri drikke en hel boks med cola tidleg om morgonen.

San Rafael


Vi lurte jo litt - har restauranten San Rafael tapt seg siden i fjor? Da spiste vi pattegris, og de som leste bloggen husker sikkert bildet av grisetrynet. Mandag er jo en perfekt dag for restaurantbesøk. Denne gang prøve vi lammelår og ble like fornøyde, vurderer å ta med gjestene våre dit på lørdag.


Det eneste som er litt "spookey" er den veldig gode sørvisen. I dag med bare 5-6 bord med gjester litt tidlig på kvelden, hadde vi konstant øynene til minst 3 kelnere på oss hele tiden. Var litt redde for å bli fulgt til toalettet.

Men - kjempegod mat og ikke spesielt dyrt. Gode viner og eplesnaps og sjokolade til regningen.

Vi kommer helt sikkert til å gå dit flere ganger.

Litt verre var det da vi kom hjem. Naboene hadde stekt, eller sikkert svidd makrell e.l. Vi har aldri opplevd det før, men lukta må komme inn i ventilasjonen et sted. Vi har åpnet alle vinduer og satser på at de gjør det samme.

Julekort


Lenge har jeg gått og sett på bildet som hang på døra i nabooppgangen. Tenkt at det var en snodig plass å henge et bilde, kanskje det var en bursdag eller noe.


Heldigvis tok forvedenheten overhånd. Og da kjente jeg jo igjen de som var på bildet. Hvor konverlutten er blitt av er jo et mysterium. Men godt tenkt var det - vi så julekortet og fikk henta det. Noen hadde til og med vært så greie å ikke låse den ytterste døren, den er vanligvis låst i alle oppganger.


Takk til Julie, Joakim, Siri og Frode for kjempefint julekort. Kommer til å huske det kortet og det har fått hedersplassen i ståvå.

18. januar 2009

Trangt

Spania er ikke lagd for store biler.




Av og til må vi rulle ned vinduet og klappe inn speilene for å komme frem. Transporteren er over 5 meter lang, og det kan være utfordrende å manøvrere den gjennom smale bygater med dobbeltparkerte biler. Men vi har heldigvis ikke kilt oss fast enda.


Likte godt skiltet i Gaucin med innkjøring forbudt untatt for lastebiler. Den andre veien var rett og slett for smal, så da får lastebilene lov til å kjøre mot enveiskjøringen for å komme seg ut!

Søndag = churros

Her er et rykende ferskt eksemplar:

Modellfly II

Nok en fin dag med sol og varmt vær. Vi startet med churros og en tur på markedet. Etterpå dro vi til modellflyplassen i Estepona. Det var ganske frisk vind, men flygutta hadde full kontroll. Var gøy å se på skikkelig akrobatikk med store bensindrevne fly. Jeg fikk også tips om en modellflybutikk i Marbella, så nå skal jeg klare å få tak i noen skruer jeg mangler for å få montert motoren i ett av mine fly.

Modellfly

Perfekt vær for flyging i dag. Vindstille, sol og 16 grader. Tok med fly og helikopter på markedsplassen. Var lenge siden sist jeg hadde flydd, så jeg var nokså ustø. Første landingen førte til en skade på høyderoret. Hadde glemt å ta med lim og tape, men hadde førstehjelpsaker i bilen. Litt plaster og flyet var snart på vingene igjen. Siste landingen var heller ikke helt etter boka, flyet knakk i to. Helikoptertet virket ikke i det hele tatt, så det fikk jeg i allefall med meg hjem i ett stykke. Alt i alt en fin dag :-)

16. januar 2009

Grønne enger






Men de fine grønne engene ble det raskt en slutt på. En gjeng menn med plastdunker på ryggen gjorde kort prosess. Vi kunne omtrent se at gresset visnet. Ingen verneutstyr. Vi rullet vinduene godt opp og kjørte fort forbi.


"The Vulture Restaurant"






Vi kjente lukta fra vi gikk fra bilen, men skjønte ikke helt hva det var. Husket vagt å ha lest noe om at denne turen ikke var for de med dårlige mager.



Jo nærmere vi kom gribbene, jo mer luktet det. Vi kom nær gribbene, nesten litt skummelt nær de svære beista før de oppdaget oss og forsvant. Og da så vi hva de var så opptatt med. Og forsto hvor lukta kom fra. 1/2 hest, og endel ymse beinrester fra ku og geit. Gikk litt videre - håpte gribbene ville komme tilbake igjen, men de forble langt oppi skyene. Slet med stanken helt tilbake til bilen.
Så gikk vi og spiste lunsj.

Noen fakta om disse nusselige fuglene:

Lengde: 95-110 cm
Vingespenn: 230 - 265 cm
Vekt: 6 - 13 kg
De har hvitt hode og lever utelukkende på dyrekadaver.

Kongene av planlegging

Vi skulle jo bare ta en liten fjelltur før lunsj. Ta det litt rolig i dag og gå ut å spise i Estepona i kveld.

Det ble en ganske lang fjelltur og 3 hvite landsbyer, og mørkt lenge før vi kom hjem slitne og klare for sofa og film. Heldigvis virker jo heisen!

Internett

Gladmeldingene vil ingen ende ta! Etter å ha vært uten internett hele formiddagen, fikk vi det lynraske nettet vi var lovet en gang i fjor. Juuhuu! Nå kan vi se nett-tv og ringe med Skype. Siden vi i tillegg har mulighet for å ta heisen opp ned ned, trenger vi nesten ikke gå ut mer før vi skal hjem.

15. januar 2009

Dagens gladmelding

Heisen er nå i drift igjen etter å ha vært stengt i nesten en måned! Vi observerte en heismontør nede i gata her i forrige uke. og tirsdag kveld var det plutselig liv i heisen.

Dette betyr antagelig at flere av naboene våre har fått dårlig samvittighet og betalt sin del av gjelda til eiendomsforvalteren.

Det virker som om heisen er populær, vi kan høre den går opp og ned i et sett. Den første natta var den i bruk nesten frem til kl 5 om morgenen.

13. januar 2009

Middag


Den litt kjipe eurokursen gjør at vi oftere spiser middag hjemme. Men Mercadona og Carrefour har godt utvalg så vi lider ingen nød. Dagens meny var Salat til forrett og så hjemmelaga påmm fri uten rifler og spare-ribs. Himmelsk! I beste restaurantstil fikk jeg et lite glass likør da jeg ba om regningen. Likør med grønne epler - friskt og godt.

Julekrybber - Belem


Hver by har sin julekrybbe. Minst en, som folk strømmer til. Vi har bl.a. sett krybbene i Estepona, Tarifa, Casares, Algeciras, Malaga (to av ca 30),Faro og Marbella. Mange steder har vi stått i lang kø for å få se. Vi blir imponert av detaljnivået hver gang, skikkelig håndtverk.


Favoritten vår - han er med i hver kybbe:





Julekrybber
Klikk på albumet for å se flere julekrybbebilder

10 kommentarer på 30 innlegg?

Kveldslys i Calle Mar (Sjøgata)


Trening



Vi prøver å få til en tur hver dag. Korte turer på arbeidsdager og litt lengre turer i helgene. Hvis det ikke er for kaldt, eller for varmt, eller regner, eller at vi er sultne, eller.......

Fant ut at markedsplassen er perfekt for rollerblading. Helt flatt og fin asfalt. Mens Helge skøyta rundt som om han aldri hadde gjort annet, hadde andre litt større problemer med å holde seg på beina, eller skøytene. Kunne trengt støttehjul.




Arbeidsdag

Tirsdag er arbeidsdag for Helge. Kontoret fungerer bra, men ikke nettet. Vi har blitt lovet raskere nett "i løpet av et par dager" siden en uke før jul. Forrige vinter skjedde det da vi hadde to dager igjen å jobbe. Begynner å nerme seg det nå.

Ganske bra vær på formiddagen, så jeg var en tur i Estepona. Litt vanskelig å kjøre rundt i bakgatene med den store bilen, men har enda ikke satt meg fast.

Endte opp på en koselig tapasbar ikke langt fra havnen. Ingen meny, men en stor disk med masse forskjellig, alt fra fersk fisk og kjøtt til salater. Trodde jeg bestilte 2 halve porsjoner, men de kunne nok ikke så godt spansk i den baren - det ble 2 hele. Nydelige innbakte reker og kjøttboller med tomatsaus. Og veldig kjekke kelnere.

12. januar 2009

Vår i loftå


Her det vår i lufta, det spirer og gror. På grunn av alt regnet er det veldig grønt og fint på markene rundt oss. Vinraknene har fått knopper og mandeltrærne blomstrer.

Men en plante er vi ikke spesielt glad i. Den sprer seg overalt nå, spesielt der vi har går tur. Vi kaller den stikkeh......planten, kan være den har et annet navn også. Skuddene er sylskarpe spisser som stikker gjennom alt. Og det gjør VONDT!

10. januar 2009

Snø på Algarve


På besok hos Tove og Paulo i Portugal. Sov i bilen og der var det ganske så kaldt, vi hadde litt snø i natt. Det har visst ikke skjedd her før.
Fikk senere vite at det ikke hadde snødd på 20 år. Skal blogge mer om Portugalturen senere.

8. januar 2009

Refugio Sierra Crestellina

Da vi var i Casares med mor og far kom vi over en fin brosjyre med turstier i området her. Vi begynte med Tur 1 - Refugio Sierra Cresellina. Det skulle egentlig bare være en liten lunsjtur, og vi hadde egentlig bare tenkt å gå litt for å se hvor den begynte og hvordan det var.

Starten av turen var litt kjedelig - på asfalt oppover og oppover. Så gikk det videre oppover på en grusvei til vi kom til en bom. Derfra var det kjempefin tursti langs fjellet, med god utsikt til Casares, sjøen og med gribbene sirklende over oss. Hadde hørt og lest litt om at nedstigningen var bratt, men var tøffe i trynet og tenkte at bratt i Spania sikkert ikke er det vi kaller bratt i Norge. Men det var det. Til de grader! Fant ut etterpå at høydeforskjellen var 340 meter. Vi brukte de estimerte 3 timene på rundturen.

Men det var en veldig fin tur som vi sikkert kommer til å gå flere ganger.
Klikk på bildet for å se hele albumet.

Refugio Sierra Crestellina


http://www.costadelsol-vacationrentals.com/sierra-crestillina-walk.html

Brillefin


Helges briller har vært slitte lenge, og han har lenge planlagt å kjøpe nye. Vi har sett litt på briller rundt i området her, og kom tilslutt på at vi hadde en optiker like rundt hjørnet. Det er omtrendt den eneste butikken som er igjen i den ene av byens 2 hovedgater, og der møtte vi en veldig serviceinstillt optiker med gode priser. Herrebrillene var ikke utstilt, men "gjemt" i skuffer bak disken, og det ble en lang og omstendelig prosess - opp og igjen med skuffer - til vi alle var enige om hvilke som passet best. Jeg syns nå de var kjempefine!
Det ble feiring med bobler da vi kom hjem.

Windsurfing


Og mens alle andre pakket sammen og gikk i land, var det en smarting som begynte å vasse utover. Helge er nå kjent som "the idiot windsurfer" i Tarifa og skremte nesten livet av og i alle fall nattesøvnen fra kånå som bare såg et brett langt ute i havet mot Afrika. Ingen vind og ingen bevegelser. Andre surfere forsikret meg om at "your idiot husband" kom til å drive i land til slutt, sikkert ganske kald men ingen fare. Det ble lenge å vente, men da han kom nermere land var det i alle fall mulig å se at han rørte på seg og svømte innover. Det ble en kald og våt fornøyelse og stå på stranden og vente i regn, men ikke vind. Og ja - han har fått litt kjeft ja.

Baelo Claudia


Etter å ha levert et ødelagt seil hos Monty i Tarifa, havnet vi tilfeldigvis i Bolonia, en liten by nord for Tarifa med 125 innbyggere. Så et museum med noen biler utenfor, og betalte oss inn, selv om vi egentlig ikke visste hva vi gikk til.

Det viste seg å være Baelo Claudia - museum og restene etter en romersk by gunnlagt ca 100 f.kr. Byen var et administrativt sentrum, drev med salting av fisk og handel med Tanger. Vi så tydelige rester av marked, teater, bad og kummene der de saltet fisk. Bra tilrettelagt museum i et nydelig område.