6. januar 2008

Snart på vei hjem

Nå er vi omtrent ferdig pakket og leiligheten er forhåpentligvis like ren og fin som da vi kom hit for nesten 2 måneder siden. Setter litt vemodig kursen nordover i morgen tidlig.

Vi planlegger å kjøre via Granada, Madrid, Bilbao, Bordeaux, Paris, Liege (i Belgia) og Hamburg. Så bestemmer vi etterhvert om vi skal ta Kielferga, evt. kjøre via København eller ta ferga fra Hirtshals til Kristiansand. Dette er litt væravhengig.

Regner med å være hjemme mot slutten av uken.

Tur i Manilva

Den siste dagen vår i Manilva skulle bli den varmeste. Over 22 grader på det varmeste og fortsatt 17 grader nå kl 23:30. Begynte dagen med "Churros" og kaffe på terassen. Så gikk vi ned til Sabinillas og videre til Duquesa, der fikk vi kjøpt dagens VG. Var en tur ute på moloen og kjølte oss litt ned i den friske havluften. Bestilte med oss pizza fra Parapiro's som vi spiste på stranden utenfor Castillo. Vi snudde ikke før vi var langt forbi Manilva beach, da hadde vi gått i vel 3 timer. På tilbakeveien jukset vi litt og tok en taxi fra Castillo og opp til Manilva igjen akkurat tidsnok til å få oss et par tapas.

Siste Dag i Manilva

Bodegon Andaluz



Ivan hadde fortalt om en ny bar i nabolaget. Da vi kom frem hit i november, trøtte etter lange dager med mye kjøring, fant vi Bodegon Andaluz i ca 1 minutts gåavstand fra leiligheten. Fra første dag ble vi godt mottatt.Det ble raskt stamplassen vår og vi har hatt mange hyggelige kvelder med mye god mat og vin der. De fleste gjestene våre er også blitt dratt med dit. Litt trist i dag, siste rødvin og olivener på en god stund, men vi kommer nok tilbake.

Marie 14 år



Marie ble 14 år den dagen de kom og besøkte oss. Heldig for oss som fikk være med på feiringen. Først litt tapas og kake med lys på terassen deres på Manilva Beach, så middag på bra italiensk restaurant i La Duquesa. Der ble det stjerneskudd og bursdagssang fra den peneste kelneren i Sørspania. Er fremdeles grønn av misunnelse.




Vår siste tapassøndag


Etter en lang tur på stranden fikk vi med oss litt av Søndagstapas'en. 22 grader, sol og helligdag gjorde at det var fullt av folk og 2 hoppetelt i hovedgaten. Ungene sprang rundt og viste frem nye leker, i dag er dagen for gaveutdeling. De vise mennene fant ikke oss, men vi hadde jo alt hatt besøk av julenissen.









5. januar 2008

Hellige tre kongers dag

Ett av julens høydepukt. Parade med Shrek, kunstig snø, prinsesser, konger og ikke minst - masse snop. Alle gatene i byen ble besøkt og folk sprang i sikksakk gjennom byen for å få med seg paraden flest mulig ganger. Esker, paraplyer og poser ble brukt til godterisamling, og både barn og voksne var såpass ivrige at det ikke var lett for oss uerfarne. Men kongene og prinsessene på vognene så oss og prøvde å hjelpe. Har flere blåmerker etter å ha fått store mengder drops kastet i hodet. Av to tonn snop fikk vi da med oss noen gram. Helge fikk eksklusive godter direkte fra ordføreren. Kvelden ble avsluttet på et par av barene i byen - masse folk og forventningsfulle unger. I morgen deles gavene ut. Men finner kongene oss i løpet av natten?

helligetrekonger

Jul på spansk

Spanske juletradisjoner kan fortone seg noe annerledes enn våre egne, både i matveien og måten julen feires på. Verdens største julelotteri 22. desember er selve innspurten til julefeiringen. Hva julematen gjelder så er den høyst variabel, men store reker, Turrón og Polvorones ser ut til å være standard i de fleste spanske hjem. Om man ønsker å feire julen i desember eller i januar er fritt valg. Ofte blir det: "ja, takk, begge deler!".

22. desember
Dette er startskuddet for julen!Det har blitt en tradisjon å kjøpe lodd og sitte foran tv, eller høre på radioen hvis du er på jobb, og høre på ”los niños de San Ildefonso” (barna fra San Ildefonso barnehjem som ligger i Madrid) som synger numrene og premiene med en karakteristisk sang. Det starter kl 08 om morgenen og holder på i timesvis.

24. desember
Middag med familien og gaver fra Papá Noel - Julenissen. Før var det en tradisjonell matservering med kjøtt men nå er det mer skalldyr. Dette er en veldig viktig dag for barna, alle roper og er utålmodige hele dagen til det blir tid for å åpne gavene!

25. desember
Stor lunsj med hele familien, vanligvis hos en annen person enn den som man var hos den 24. desember, slik at alle får jobben med å vaske og rydde.

28. desember
På ”Día de los Inocentes” (dagen for de uskyldige) får du lov til å spøke med venner og familien.

31. desember
Denne dagen er det også middag med hele familien, etter desserten kommer en spansk tradisjon som heter: ”Las Uvas de la Suerte” (Lykkedruene) hvor alle sitter foran tv eller står foran klokketårnet i hver by med en liten pose med 12 druer i. Der venter de siste 12 klokkeslag og poenget er å spise en drue ved hvert sekund fram mot det nye året. Etter druespisingen forsvinner de unge for å ferie det nye året, og dukker opp neste dag 1. januar for å spise lunsj.

5. januar
Alle står og venter på Los Reyes Magos med poser! Hvorfor poser? Fordi Los Reyes tar en tur i hele byen med store gallavogner og fordeler smågodt til alle. Da vil du se at ekspertene også kommer med paraplyer! Det er en forestilling bare å se på folket som følger karamellene med øynene og så setter på sprang etter dem!

6. januar
Barna våkner tidlig og vil se på gavene som de har fått! Mens barna leker drar foreldrene på bakeriet for å kjøpe en ”Roscón de Reyes”, en tradisjonell kake med marsipan som du må spise forsiktig fordi den inneholder noen små figurer. Det finnes minimum en konge og en bønne. Tradisjonen sier at de som får bønnen betaler kaka og den som får kongen, blir konge for en dag og må ta på seg krona som kommer med kaka.

Alene igjen


Gjesterommene er tomme, og vi har ikke lengre kjente på Manilva Beach. Det har vært koselig med så mye besøk til nyttår. Vi har hatt mange, lange lunsjer og middager, turer og shopping, bading og picknik på stranda, kreativ bygging med bambus, rocking, konfettikasting osv. Nå er det ganske stille her. Vaskehjelpen har vært her i dag, mye er pakket i bilen og mandag setter vi avgårde nordover igjen. Nå gjenstår bare Helligetrekongersparaden i kveld. Satster på den lokale i "vår" by i år. Den har 3 vogner og 2 tonn med snop som skal deles ut. Trikset er visst å ha med paraply som holdes oppned.

Turid og Ingve synes det er trist å reise fra oss.


Hele gjengen på Argentinsk restaurant i Sabinillas.

4. januar 2008

Nå skal vi snart hjem




I dag har vi vært på i/gjennom Canuto de Utrera. Gjennnom mange busker som stikker - det kjentes og vises på bare legger- opp en passe bratt ur og etterhvert samme vei ned igjen, og så var vi ferdig med en flott og kjekk tur gjennom denne canyoen. Etterpå ble vi av Anne og Helge - som er blitt ganske så lokalkjente- tatt med inn til et romersk bad. Som var murt inne i en mindre fin, hvit bunkers!! Men folk bader vist der hver søndag.... Det var ikke så viktig for oss. For vi skulle til stranden og spise lunsj på en kjekk strandrestaurant. Det smakte godt med stekte sardiner og annen god mat mens vi nøt siste sol.Hjem i morgen, etter en kjekk uke her i Manilva. Hører rykter om vind og snøstorm hjemme, men vi venner oss nok like fort til det som vi vennet oss til sol og varme....
Turid

Turid på bar

Dette er kjekt...... ! To veldiiiig lokale spanjoler på en veldiiiig lokal bar her hvor vi bor.

Tekst: Turid
Foto: Helge

1. januar 2008

Nyttårsbad


Årets første bad er tatt! Marie, Turid og Unni badet mens vi andre måtte stå igjen på land for å dokumentere begivenheten.

Turid tok i tillegg en ekstra tur ut for å måle temperaturen, det var 15 grader i sjøen.





Nyttårsfesten

Overgangen til det nye året ble feiret med lammelår og god drikke til. Maten ble en suksess takket være iherdig innsats fra kokkene Ingve og Helge.

Den etterhvert så tradisjonelle pakkeleken ble gjennomført uten at noen satt pakkeløse igjen til slutt. Det var mange kreative pakker - rockering og penn med elektrosjokk var blant slagerne. Og Anne ble veldig glad for ny svamp til å vaske bilen med.

Vi gikk ut for å se på fyrverkeriet ved midnatt, vi så faktisk flere raketter. Men det føltes godt å vite at det ble skutt opp fyrverkeri for langt beskjednere beløp her enn det som er vanlig hjemme.

Til slutt fant vi ut at taxikøene på nyttårsaften er lange også i Spania. Men med litt hjelp av det lokale politiet så fikk vi en taxi til slutt, så Birger og co kom seg "hjem" til Manilva Beach.

Nyttårsaften