5. januar 2008

Jul på spansk

Spanske juletradisjoner kan fortone seg noe annerledes enn våre egne, både i matveien og måten julen feires på. Verdens største julelotteri 22. desember er selve innspurten til julefeiringen. Hva julematen gjelder så er den høyst variabel, men store reker, Turrón og Polvorones ser ut til å være standard i de fleste spanske hjem. Om man ønsker å feire julen i desember eller i januar er fritt valg. Ofte blir det: "ja, takk, begge deler!".

22. desember
Dette er startskuddet for julen!Det har blitt en tradisjon å kjøpe lodd og sitte foran tv, eller høre på radioen hvis du er på jobb, og høre på ”los niños de San Ildefonso” (barna fra San Ildefonso barnehjem som ligger i Madrid) som synger numrene og premiene med en karakteristisk sang. Det starter kl 08 om morgenen og holder på i timesvis.

24. desember
Middag med familien og gaver fra Papá Noel - Julenissen. Før var det en tradisjonell matservering med kjøtt men nå er det mer skalldyr. Dette er en veldig viktig dag for barna, alle roper og er utålmodige hele dagen til det blir tid for å åpne gavene!

25. desember
Stor lunsj med hele familien, vanligvis hos en annen person enn den som man var hos den 24. desember, slik at alle får jobben med å vaske og rydde.

28. desember
På ”Día de los Inocentes” (dagen for de uskyldige) får du lov til å spøke med venner og familien.

31. desember
Denne dagen er det også middag med hele familien, etter desserten kommer en spansk tradisjon som heter: ”Las Uvas de la Suerte” (Lykkedruene) hvor alle sitter foran tv eller står foran klokketårnet i hver by med en liten pose med 12 druer i. Der venter de siste 12 klokkeslag og poenget er å spise en drue ved hvert sekund fram mot det nye året. Etter druespisingen forsvinner de unge for å ferie det nye året, og dukker opp neste dag 1. januar for å spise lunsj.

5. januar
Alle står og venter på Los Reyes Magos med poser! Hvorfor poser? Fordi Los Reyes tar en tur i hele byen med store gallavogner og fordeler smågodt til alle. Da vil du se at ekspertene også kommer med paraplyer! Det er en forestilling bare å se på folket som følger karamellene med øynene og så setter på sprang etter dem!

6. januar
Barna våkner tidlig og vil se på gavene som de har fått! Mens barna leker drar foreldrene på bakeriet for å kjøpe en ”Roscón de Reyes”, en tradisjonell kake med marsipan som du må spise forsiktig fordi den inneholder noen små figurer. Det finnes minimum en konge og en bønne. Tradisjonen sier at de som får bønnen betaler kaka og den som får kongen, blir konge for en dag og må ta på seg krona som kommer med kaka.

Ingen kommentarer: