18. november 2009

STS-129 Atlantis






Flyshowet var vel og bra, men oppskyting av romfergen er nok en større begivenhet! En god stund før vi reiste ble det klart at romfergen Atlantis skulle skytes opp fra Cape Canaveral 16. november kl 14:28. Vi måtte selvsagt ta turen opp for å se dette på så nært hold som mulig.

NASA selger billetter til oppskytningen, men de var utsolgt lenge før vi ble klar over at de i det hele tatt fantes. Men et bra alternativ er å se oppskytningnen fra strandkanten i Titusville ca 15 km unna. Så vi satte oss i bilen og kjørte i 2 timer for å komme dit.
Da vi var på plass over 4 timer før den store begivenheten var det allerede begynt å fylles opp med biler og folk overalt hvor det var mulig å se romfergen. Vi fikk sikret oss en god plass ute på en pir og hadde fri sikt til utskytingrampen.

Ventetiden gikk ganske fort, vi fikk spist lunsj, snakket med noen hyggelige amerikanere, Anne leste litt i boken sin og vi diskuterte med folk rundt oss for å få klarhet i hvilken av de 2 utskytingsrampene vi kunne se som var den riktige. Var ikke så lett å se det på avstand. Og til slutt lettet romfergen fra den rampen vi ikke konsentrerte oss om.

Vi ble løpende orientert om nedtellingen via SMS fra Andreas hjemme i Norge.

Fergen lettet nøyaktig på tiden kl 2:28 PM som de like å si her. Det var et utrolig syn, enormt mye røyk og flammer. Og det gikk ikke mange sekundene før den var langt avgårde. Flammene ble ekstra kraftige hver gang den gikk gjennom skyene. Vi kunne også se helt tydlig at "booster"-rakettene ble koblet fra etter ca 2 minutter. Lyden var ganske kraftig til tross for avstanden, men ikke så høy som på F16 for 2 dager siden.


Jeg så i kikkerten mens Anne tok bilder. Jeg hadde også planer om å filme oppskytingen, men glemte trykke på utløseren i all spenningen.

Da det hele var over skulle vi og sikkert 50.000 ameikanere kjøre hjem samtidig, det ble det litt traffikkaos av. Vi brukte ca 4 timer tilbake til Fort Pierce, men hadde da 2 stopp bl.a for å spise middag. Så det gikk egentlig ganske radig.

De få sekundene med oppskyting var absolutt verdt 6 timer i bilen + 4 timers venting. Neste gang prøver vi å komme enda nærmere. Dette kan anbefales.

Ingen kommentarer: