10. februar 2010

Suppedilla - nå med oppskrifter

Hva passer vel bedre for oss suppegjøker i denne kulden enn nydelige, varme, sunne supper. De to siste var særdeles vellykkede, og for at vi skal huske sånn omtrendt hvordan vi laget de, så fotograferer og blogger vi.

Sjefskokken i heimen mener oppskrift er for pyser, mens planlegger, assistent og oppvaskansvarlig ikke syns det er å jukse.


Grønnsakssuppe med krutonger
Denne suppen kan lages med alle slags rotgrønnsaker, mengden av hver ting er ikke så viktig.
1 løk
2 fedd hvitløk
3 gulrøtter
1 potet
Sellerirot
Persillerot
Pastinakk
Solsikkeolje
Grønnsakfond
Vann
Persille
Krutonger

Finhakk løk og del grønnsakene opp i små terninger. Hold av litt gulrot og sellerirot som skjæres i 2-3 mm tykke strimler.
Fres løk og grønnsaker i olje i en gryte til løken er litt brun. Tilsett 1 liter vann og 2-3 ss grønnsakfon (mengden med fond avhenger av type, bruk så mye som det står på flasken). La suppen koke minst 15-20 minutter, jo lengre jo bedre. Kjør suppen jevn med stavmikser. Stek de tynne strimlene så vidt møre i litt olivenolje tilsatt ett fedd med knust hvitløk. Pynt suppen med grønnsakstrimler, finnhakket persille og krutonger.


Currysuppe med kylling
2 ss solsikkeolje el.l
1 løk
2 fedd hvitløk
Like mye fersk ingefær som hvitløk
1 kanelstang
3 hele stjerneanis
1 ts grønn currypaste eller 2 ss indisk currypaste
salt og pepper
1 boks (400g) hakkede tomater
1 liten boks (160g) kokosmelk
2 kyllingfileter i terninger

Finhakk løk, hvitløk og ingefær. Varm opp olje i en gryte og tilsett løk, hvitløk, kanel, stjerneanis og currypaste. La det surre til løken begynner å bli litt brun. Tilsett tomatboks, kokosmelk og en halv tomatboks med vann. Vannet kan sløyfes og man får da curry isteden for currysuppe. La suppen koke 10-15 min mens du steker kylingstykkene lett i litt olje tilsatt salt og pepper og gjerne litt indiske krydder (garam masala, karri, paprika el.l). Kjør suppen jevn med en stavmikser og tilsett kyllingstykkene. La suppen koke noen minutter til. Tilsett frisk eller tørket koriander og server med godt brød til, f.eks Nan-brød. Skal det være en hovedrett så kan man sløyfe vannet. Da passer det godt med basmatiris til.

Oppskriftene er nokså passe store for 2 personer.

Ingen kommentarer: