En dag med regn og mildvær og det var det. Snøen var omtrent borte, i alle fall her på Randaberg, men nå er det på an igjen. Det snør sidelengs og jammen ser det ut til at den legger seg og. Blir nok en stund til jeg kan ta fram el-sykkelen.
28. januar 2010
25. januar 2010
På glattisen
Det er fortsatt uvanlig kaldt her, og isen ligger blank og fin på alle vann i distriktet.
For et par uker siden var det en i Sola Brettseilerforening som foreslo at vi skulle prøve oss på is-seiling. Som sagt så gjort.
Jeg bygde meg et is-brett, med rullebrettunderstell og 4 skøyter og satte windsurfing-seil på det. Det fungerte helt utmerket. Forrige søndag var vi 15 stykker utpå isen med ulike seilfarkoster og vi fikk nokså mye oppmerksomhet.
Sist torsdag ble noen av oss filmet og intervjuet av TV-Aftenbladet, her er innslaget: Helge på glattisen
Stokkavannet 24.1.
Endelig fikk jeg se Alex og Anabel på sjeiser, og en ting er sikkert - jeg hadde ikke mye å stille opp med der.
19. januar 2010
Plommelikør
Et øyeblikks inspirasjon etter rydding i fryseboksen. Plommene fra i høst gikk nesten i komposten før jeg oppdaget en flaske 60 % sprit innerst i barskapet.
Fant oppskrift på nettet:
Frosne plommer
Sukker
60% sprit
Rengjør glassene du skal bruke (trodde det var en selvfølge?). Norgesglass er kjempefine. De har en vid åpning som gjør det lett å legge ned bærene. Fyll glassene med frosne plommer. Hell i sukker til bærene er dekket. Fyll på med sprit til bærene er dekket. Skru lokket godt igjen og la plommene stå i halvannen til to måneder. Sil deretter av plommeessensen gjennom et kaffefilter eller rent klede. Dersom den smaker veldig surt, kan du runde av smaken med litt honning (en liten ss pr. liter), før plommedrammen helles over på godt rengjorte flasker (igjen, ja). La plommedrammen stå minst en uke på flaske for å klarne.
Kom og smak om 2 måneder!
Fant oppskrift på nettet:
Frosne plommer
Sukker
60% sprit
Rengjør glassene du skal bruke (trodde det var en selvfølge?). Norgesglass er kjempefine. De har en vid åpning som gjør det lett å legge ned bærene. Fyll glassene med frosne plommer. Hell i sukker til bærene er dekket. Fyll på med sprit til bærene er dekket. Skru lokket godt igjen og la plommene stå i halvannen til to måneder. Sil deretter av plommeessensen gjennom et kaffefilter eller rent klede. Dersom den smaker veldig surt, kan du runde av smaken med litt honning (en liten ss pr. liter), før plommedrammen helles over på godt rengjorte flasker (igjen, ja). La plommedrammen stå minst en uke på flaske for å klarne.
Kom og smak om 2 måneder!
17. januar 2010
Stokkavannet
http://www.youtube.com/watch?v=RD_C44H18dU
Helge har pakket den hjemmelagede farkosten i bilen og er på vei til Stokkavannet for å seile på isen. Filmen viser noen av de andre SBF'erne som var ute og prøveseilte i går.
Helge har pakket den hjemmelagede farkosten i bilen og er på vei til Stokkavannet for å seile på isen. Filmen viser noen av de andre SBF'erne som var ute og prøveseilte i går.
16. januar 2010
Hålandsvannet 16. januar
Hadde Hålandsvannet for oss sjøl en liten stund på lørdag formiddag. Tungt å kjempe seg bortover isen i motvind, men desto mer morro å renne med vinden i ryggen hele veien tilbake til sko og varm kaffi.
I morgen blir det is-seiling på Stokkavannet.
10. januar 2010
Årets første grilling
Så da var det bare å fyre opp grillen.
Det smakte godt med nygrillede hamburgere etter en lang dag ute på isen.
Den nye Anders Myrvold?
Nå har vi hatt både 10 og 15 minusgrader nesten hver dag i 2 uker, og det er mulig å gå på skøyter på de fleste vann.
I dag var været helt fantastisk. Ca -1 grad, sol og vindstille. Anne fikk nye hockeyskøyter i går, så da måtte vi pakke sekken med kaffe og sitteunderlag og ta oss en tur på Stokkavannet. Der var det skøyteløp i dag og det må ha vært flere 1000 mennesker ute på isen. For første gang var vi på den lille holmen som ligger midt i vannet. Det ble en herlig dag.
PS! Klikk på bildene under for å se de i større format.
PS! Klikk på bildene under for å se de i større format.
Berta
Vi tror at Berta prøver å fortelle oss noe her. Det kan være hun har oppfattet at vi har snakket om å kjøpe en litt større bobil, og dermed frykter å bli erstattet. Vi har beroliget henne med at hun skal få bli hos oss uansett. Vi trenger jo en "liten" bil med plass til seilbrett og modellfly osv. til hverdagsbruk uansett.
Gustav
I det siste har det vært skikkelig kaldt, så da må han jo få litt ekstra mat.
8. januar 2010
Oppskrift på Lise's peppernøtter
Here is the recipe for the teeth-crunching "pepper-nuts" as Helge's sister Lise makes them.
Helge has brought some of these to work a couple of times, and they tend to disappear very quickly.
250 g syrup (light or dark)
250 g sugar
1 dl whipping cream
60 g margarine or butter
2 ts ground aniseeds
1/2 ts pepper
1/4 ts natron
About 500g fine wheat flour
Oven at 175 degC, 12-15 minute on the middle rack.
Gently heat syrup, sugar, cream and margarine in a deep pan. Stir until sugar has dissolved. Grind the aniseeds in a mortar (or use ground aniseed). Remove the pan from the heat and mix in remaining ingredients.
Divide dough into manageable pieces and roll into 1 cm thick strings. Cut strings into 1 cm long pieces and roll each piece into a round ball. Place on tray and bake until they have a nice tan. Cookies will be soft when taken out of oven but they turn quite hard once cooled down. Be careful with your teeth :)
Helge has brought some of these to work a couple of times, and they tend to disappear very quickly.
250 g sugar
1 dl whipping cream
60 g margarine or butter
2 ts ground aniseeds
1/2 ts pepper
1/4 ts natron
About 500g fine wheat flour
Oven at 175 degC, 12-15 minute on the middle rack.
Gently heat syrup, sugar, cream and margarine in a deep pan. Stir until sugar has dissolved. Grind the aniseeds in a mortar (or use ground aniseed). Remove the pan from the heat and mix in remaining ingredients.
Divide dough into manageable pieces and roll into 1 cm thick strings. Cut strings into 1 cm long pieces and roll each piece into a round ball. Place on tray and bake until they have a nice tan. Cookies will be soft when taken out of oven but they turn quite hard once cooled down. Be careful with your teeth :)
5. januar 2010
Godværet fortsetter
Det nydelige været vil ingen ende ta, og værvarslet for resten av uken viser sol, sol og atter sol. Ønsker meg skøyter, for nå er isen på både Stokkavannet og Hålandsvannet trygg, men siden jeg ikke engang har funnet frem skiutstyret, er det vel lite sannsynlig at skøyter blir brukt.
Bildet er fra turstien rundt Randabergfjellet, der har de også bygget en flott gapahuk. Ganske begeistret over at mobilen tar så gode bilder.
3. januar 2010
Mer restemat
Det begynner endelig å bli litt plass i kjøleskapet igjen. I dag var det 500 gram med rosenkål som spilte hovedrollen i lunsjen.
Purert rosenkålsuppe
500 gram rosenkål, deles i 2 og dampes i litt vann i ca 10 min.
1 løk hakkes og surres blank i ca 1 ss olivenolje i en gryte.
6 dl vann og 2 ss grønnsakfond (evt 1 stk grønnsakbuljongterning) og de ferdigdampede rosenkålene has i gryten. Kok opp og purer med en stavmikser.
1 ss sukker, litt salt og pepper og 1/2 ts malt ingefær tilsettes.
Dryss over litt sprøstekt bacon (vi brukte serranoskinke da vi ikke hadde bacon).
Serveres med godt brød til. Smaker helt nydelig.
Søtpoteter
Helge er veldig stolt av de gode søtpotetene han serverte til nyttårsmiddagen, så her kommer han til å legge inn oppskriften:
Ca 1 kg søtpoteter skrelles og deles i ca 1 cm tykke skiver. Kokes så vidt møre i vann (5-10) min. Fordel potetene sammen med ca 100 gram smør, saften av en appelsin og ca 50 gram brunt sukker i en ildfast form. Legg oppi en kanelstang. Stek i stekovn på ca 180 grader i 40 min.
Vi hadde ikke brunt sukker i huset på nyttårsaften, så da brukte jeg sukkerbiter av rørsukker. Går sikkert like bra å bruke sirup eller t.o.m vanlig sukker.
Ca 1 kg søtpoteter skrelles og deles i ca 1 cm tykke skiver. Kokes så vidt møre i vann (5-10) min. Fordel potetene sammen med ca 100 gram smør, saften av en appelsin og ca 50 gram brunt sukker i en ildfast form. Legg oppi en kanelstang. Stek i stekovn på ca 180 grader i 40 min.
Vi hadde ikke brunt sukker i huset på nyttårsaften, så da brukte jeg sukkerbiter av rørsukker. Går sikkert like bra å bruke sirup eller t.o.m vanlig sukker.
Aftenstemning
Helge tok litt bilder om kvelden på årets nest siste dag. Vi har hatt nydelig vær hele romjulen og nyttårshelgen.